Mengenali Jenis-jenis Umroh

Ibadah Umroh – Bagi orang Islam, menunaikan rukun Islam yang kelima adalah satu kewajipan yang mesti dilaksanakan dalam kehidupan. Salah satu daripada rukun Islam juga digalakkan untuk melakukan jika mereka boleh adalah umra. Jenis Umrah sudah terdapat dua jenis berdasarkan pelaksanaannya. Dalam bahasa, yang bermaksud Umrah ziarah ke tempat yang sesak. Sementara itu, lawatan haji Islam melalui Tanah Suci (kuil) untuk berdoa.

Anda mesti tahu bahawa terdapat beberapa nasihat undang-undang mengenai pelaksanaan ibadah haji. Menurut Imam Abu Hanifah dan Imam Malik Rah.A, haji adalah Sunnah. Walau bagaimanapun, menurut Imam Syafi’i dan Imam Ahmad Rah.a, Umrah adalah wajib. Ia adalah disyorkan untuk semua umat Islam untuk menunaikan haji sekurang-kurangnya sekali untuk ijazah.

Jenis Umrah

Umrah dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu umum Tamattu Umrah Umrah Mufradah. Ihram untuk Umrah “dibahagikan kepada dua Umrah Ihram” wajib dan Umrah Ihram “Mustahab. Manakala bagi Umrah Mufradah dibahagikan kepada dua wajib Mufradah Umrah dan juga

Mufradah Mustahab Umrah.

 1. Umrah Mufradah tidak berkaitan dengan ibadah haji. jenis Umrah boleh dibuat oleh seseorang selagi ada niat dan keupayaan untuk melaksanakannya dan yang tidak terikat dengan masa.
 2. Umrah Ihram “berkaitan dengan haji haji. menaip Umrah dilaksanakan pertama, dan kemudian menunaikan ibadah haji.
 3. Umrah Sunnah

Baca Juga: Keistimewaan umroh dibulan ramadhan

Prosedur untuk Umrah

Selain mengetahui jenis Umrah, sebagai seorang Muslim, sudah tentu, juga perlu tahu panduan prosedur haji yang sepatutnya bagi Nabi Muhammad seperti berikut:

 1. satu cara untuk mengerjakan haji.
 2. Pakai ihram pakaian untuk jemaah lelaki dua helai kain ihram yang titik di perumahan yang sama dan juga meliputi bahu. Bagi penumpang wanita mesti memakai pakaian yang telah ditetapkan untuk menutup aurat atau seluruh badan. Walau bagaimanapun, perlu diingat jemaah wanita tidak dibenarkan memakai tudung atau niqab (penutup wajah) dan tidak dibenarkan untuk menggunakan sarung tangan.
 3. Persembahan Ihram Umrah dari miqat.
 4. Dalam ibadah haji, terdapat solat hajat. Walau bagaimanapun, jika berlaku serentak haji dengan masa solat wajib, jemaah digalakkan untuk berdoa terlebih dahulu, kemudian saya kembali ihram selepas solat. Di samping itu, ia juga boleh wuduk sunnah solat. Melainkan miqatnya Medina (Dzul Hulaifah atau Bir Ali), jemaah adalah Sunnah solat dua rakaat, kerana berkat dan keistimewaan sebaliknya. (HR. Bukhari dan Abu Dawud).
 5. Apabila melafaskan siap “talbiyah jemaah umrah ‘telah dijemput untuk membaca dan sentiasa menghasilkan semula talbiyah untuk mencapai Mekah.
 6. Kemudian, apabila mereka ingin memulakan Tawaf Umrah tujuh menara, yang bermula dan berakhir di Black Stone Black Stone, Black Stone dan berakhir juga.
 7. Jika anda telah selesai melakukan tawaf, kemudian tutup kedua-dua bahu, kemudian berjalan ke makam Nabi Ibrahim.
 8. Melaksanakan solat thawaf dua rakaat di belakang makam Ibrahim. Seperti dalam rakaat pertama selepas bacaan Surah Al-Fatihah, anda boleh membaca Al-Nasr. Di samping itu, dalam kedua, selepas membaca Al-Fatihah, anda boleh membaca Al-Ikhlas.
 9. Apabila anda telah selesai solat, jemaah Disunatkan minum air Zam Zam.
 10. Seterusnya, jemaah akan menuju ke bukit Safa untuk melaksanakan Umrah adalah 7 kali mengelilingi belakang dan sebagainya yang bermula dari Safa ke bukit Marwah dan sebaliknya, untuk menyelesaikan di atas bukit Marwah sa’i itu.
 11. Selepas sa’i, anda mesti tahallul iaitu dengan mencukur rambut. jemaah dianjurkan untuk rambut lelaki botak dicukur manakala jemaah hanya memotong rambutnya sekurang-kurangnya tiga helai rambut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *